donderdag 6 december 2007

Zonnehuizen

In 1931 stichtte Lievegoed het Zonnehuis te Bosch en Duin. Later verhuisde het naar Zeist en daar breidde het uit.

Het heet nu "Zonnehuizen Kind en Jeugd". Het is een instelling die kinderen met ontwikkelingsstoornissen professioneel behandelt, verzorgten onderwijs biedt. Het kan daarbij gaan om kinderen en jeugdigen met een psychiatrische stoornis, een licht verstandelijke beperking of een combinatie van beide.

Zonnehuizen helpt kinderen zich te ontwikkelen tot volwaardige, gezonde individuen. Daarbij wordt niet alleen naar het kind zelf gekeken, maar ook naar zijnomgeving: de ouders, het gezin en de school. En waar mogelijk wordt ook die omgeving van het kind hulp en ondersteuning aangeboden.

Zonnehuizen is een landelijk werkende organisatie. Het heeft een aantal locaties in Zeist en omgeving (waaronder een school, een kliniek, woningen waarkinderen onder begeleiding wonen, een polikliniek, een zorgboerderij en een dagbehandelingcentrum) en poliklinieken met ambulante zorg in Zeist, Amsterdam,Den Haag, Eindhoven en Zutphen. Een aantal nieuwe vestigingen is in voorbereiding.

De individuele problematiek van kinderen en jeugdigen is voor deze instelling het uitgangspunt. Zonnehuizen heeft een breed aanbod van verschillende, gespecialiseerdevormen van zorg, behandeling en onderwijs. Omdat alle specialismen nauw op elkaar zijn aangesloten, kan voor elk kind een programma samengesteld wordendat het beste voor hem is. Door alle specialismen in de goede "mix" te kunnen aanbieden, kan voor bijna elk probleem wel een unieke invalshoek bedacht worden.Daardoor heeft het de naam dé instelling te zijn voor kinderen die op andere plekken niet verder of langer kunnen worden geholpen.

Zonnehuizen heeft vier officiële toelatingen:
• Toelating Centrum voor Jeugd-GGZ
• Toelating Gehandicapten Zorg met een orthopedagogisch behandelcentrum
• Toelating School voor langdurig zieken binnen het Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs (SO)
• Toelating als landelijk Multifunctioneel Centrum voor kinderen en jeugdigen met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblematiek

Zonnehuizen is een instelling die haar wortels heeft in de antroposofie. Dit houdt in dat het personeel ervan uitgaat dat elk kind is geboren met wezenskenmerken die voor hem of haar uniek zijn. Bij de behandeling, de verzorging of het onderwijs wordt altijd gekeken naar de positieve kwaliteiten van een kind. En diekwaliteiten worden als uitgangspunt genomen voor de behandeling.

Het personeel is zich ervan bewust dat er altijd een perspectief is, dat er altijd kansen op verbetering zijn. Gevonden wordt dat kinderen zich binnen de instelling thuis moeten voelen,veilig, warm, beschermd. Alleen in een harmonische leefomgeving, met een gezond ritme, kan kinderen geholpen worden hun goede kanten te ontdekken en te versterken, om van daaruit ook te proberen de problemen meester te worden.

Het antroposofische karakter van Zonnehuizen vind je onder meer terug in een aantal van de therapievormen. Naast de reguliere therapie- en zorgvormen zijn er een groot aantal antroposofische therapievormen.

www.zonnehuizen.nl

Geen opmerkingen: