woensdag 5 december 2007

Micaël College Prinsenbeek

Het Michaël College is een vrije school voor vmbo, havo en vwo.
Het onderwijs op dit college is gebaseerd op de ideeen van Rudolf Steiner. Het is de enige vrije school voor voortgezet onderwijs in West-Brabant. Binnen de school worden leerlingen voorbereid op een examen.

Het Michael College is een kleine scholengemeenschap. De kleinschaligheid van de school draagt bij aan een optimaal ontwikkelingsklimaat. Een leraar kent elke leerling; een goede voorwaarde om je geen 'nummer' te voelen.
De school is ook een werkplaats voor cognitieve, sociale en maatschappelijke ontwikkeling; een oefenterrein voor het samenleven. De voorwaarden hiertoe worden onder andere gevormd door de intensieve begeleiding van elke klas door de mentor.

Het vrije schoolonderwijs wordt gegeven in verschillende vormen. Iedere dag begint met periodeonderwijs. De eerste twee lesuren staan in het teken van een specifiek vak, zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, economie, Nederlands, kunstgeschiedenis,toneel en in hogere klassen ook muziekgeschiedenis, filosofie en denkwijzen. Dit vak staat dan gedurende drie weken centraal. De vragen en interesses vanleerlingen en leraren vormen de basis voor een persoonlijke verbinding met de leerstof. De lesinhoud is afgestemd op de ontwikkelingsfase van de leerling.Dankzij deze aanpak kan inhoudelijke verdieping en persoonlijke ontwikkeling plaats vinden. Na het periodeonderwijs volgen het kunstzinnig onderwijs en de vaklessen. Het kunstzinnig onderwijs wordt gegeven in zogenaamde bloklessen waarin door de jaren heen koperslaan, smeden, fietstechniek, computertechniek, informatica, keramiek, beeldhouwen, leerbewerken, tuinbouw, tekenen, schilderen en toneelleerstof zijn. Alle klassen hebben vier uur per week bloklessen. In de twaalfde klas wordt in het kunstzinnig onderwijs een eigen keuze gemaakt in het zogenaamde atelier.

www.michaelbreda.nl

Geen opmerkingen: