maandag 17 december 2007

Voeding

Bij voeding is het in antroposofisch opzicht van belang dat de eter behalve een lichaam ook een geest heeft, waarbij lichaam en geest met elkaar zijn verweven. De voeding dient dus niet enkel op het lichaam, maar ook op de geestelijke toestand te zijn afgestemd. Bij de biologisch-dynamische landbouw wordt daar dan ook bewust aandacht aan besteed en produkten van die landbouw hebben naar verluidt meer levenskracht.

Overal in het lichaam vinde men een wisselwerking tussen polen. Dit geldt voor de mens als geheel maar ook voor delen van de mens zoals ledematen, hoofd, bot e.d. en zelfs voor de processen die zich in het lichaam afspelen. Het lichaam heeft zowel ronde als rechtlijnige vormen die in elkaar overlopen. De ronde structuren (bijv. de schouder) zijn bovenpolen;
de rechtlijnige gebieden (bijv. de vingers) zijn onderpolen. Daartussen bevinden zich overgangsgebieden (bijv. de arm).
Bovenpoolfuncties zijn bijvoorbeeld denken en waarnemen; onderpoolfuncties zijn ondermeer de spijsvertering, voortplanting, beweging, handelen, willen. Tussen deze beide gebieden bevindt zich het middengebied waarin men ritme vindt. Hartslag en ademhaling zijn voorbeelden van middengebied functies.
Ook planten kennen polariteit. De wortels van de plant staan in de koele grond. In de wortels vind weinig beweging plaats en vormen zo de bovenpool van
de plant. De bloemen zijn de tegenpool van de wortels: zij zijn het meest beweeglijke deel van de plant. De stengels en de wortels vormen het middengebied.
Dit uit zich bijvoorbeeld in de ritmisch gerangschikte bladeren aan de stengels en aan het feit dat via de bladeren de ademhaling van de plant plaatsvindt.

Dierlijk voedsel wordt het makkelijkst verteerd, mineralen het minst makkelijk. Plantaardig voedsel zit daar tussen. Het eten van plantaardig voedsel versterkt de spijsvertering en is heel belangrijk bij het eten volgens antroposofisch inzicht.

Granen worden het best in hoofdzaak gegeten. Zouten e.d. (conservemiddelen) weinig. Het
gebruik van een vriezer zou ten koste gaan van de levenskracht in produkten.

Geen opmerkingen: