vrijdag 7 december 2007

Het astrale

Terwijl binnen de empirische wetenschappen meer aandacht komt voor de biologische klok, zoals daar nu de chronobiologie is, heeft de antroposofie al geruime tijd aandacht voor de samenhang van het een en ander in het heelal.

De maan heeft invloed op ons functioneren en de zon ook.

Overdag hebben we een oppervlakkig bewustzijn en 's nachts dromen we waarbij we spiegelingen krijgen van ons onderbewustzijn . Dat is een dagelijkse cyclus.

Er wordt in de literatuur onderscheid gemaakt tussen dag- en nachtmensen, waarbij de dagmensen meer materieel zijn ingesteld en de nachtmensen meer spiritueel. Dus een soort van Locke versus Leipniz.

Iedere dag komt de zon volgens hetzelfde ritme op, terwijl de maan steeds wat later opkomt. De maancyclus duurt iets meer dan 28 dagen.Ten opzichte van het firmament verplaatst de zon zich ook. Het is als de kleine wijzer van de klok die steeds bij een ander uurtal staat. Wat dat betreft lijkt het ook op de zon tegen de achtergrond van de 12 tekens van de Dierenriem.

Een maansknoop is een constellatie van Aarde, zon en maan die er zo'n 18 jaar over doet om weer hetzelfde te staan. Na zo'n periode doen zich existentiƫle vragen voor.Behalve bij het 18e jaar is dat ook bij het 36e jaar, bij het 54e jaar etc.

Geen opmerkingen: