woensdag 5 december 2007

Tobiasscholen

Een Tobiasschool is een school voor speciaal onderwijs. Dit schooltype is bijvoorbeeld in Zeist ontstaan toen een remedial teacher constateerde dat ook binnen de Vrije Scholen voor basisonderwijs steeds meer kinderen kwamen, die in de gewone klassensituatie niet meer opgevangen konden worden. Tegelijkertijdontstonden dergelijke initiatieven in Amsterdam en Den Haag. Nu nog zijn dit de steden waar, naast Zeist en Zutphen, een Tobiasschool aanwezig is.
Hoewel ontstaan vanuit de Vrije School betekent dit niet dat de school alleen maar bedoeld is voor leerlingen, die afkomstig zijn van een Vrije School.Momen­teel is de aanmelding van vrijeschool leerlingen en leer­lingen uit het regulier onderwijs ongeveer in gelijke verhouding.

De naamgeving is ontleend aan het apocriefe boek Tobias, waarin beschreven wordt, hoe de jonge Tobias, begeleid door een reisgezel, die later de aartsengel Rafaël blijkt te zijn, een opdracht voor zijn vader moet uitvoeren. Onderweg blijkt hij dan in situaties te komen, waar hij, geleid door het advies vanzijn metgezel, in staat wordt gesteld mensen te helpen en te genezen.

www.tobiaszeist.nl

1 opmerking:

Unknown zei

Het Bijbelboek heet niet Tobias, maar Tobit. Het boek is genoemd naar de vader van Tobias, Tobit genaamd.